Voor de bewoners van een levensbestendige woning is onafhankelijkheid een belangrijk thema. Niemand houdt ervan om constant bij de hand genomen te worden. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat ouderen het verlies van hun onafhankelijkheid vaak harder vrezen dan de dood.
Gezinsleden en zorgverleners willen natuurlijk een oogje in het zeil houden. De passieve controle van een intelligente zorgwoning is hiervoor perfect geschikt.
Wat is passieve controle?
Bij passieve controle draait alles rond onopvallendheid. Er is toezicht van buitenaf, zonder dat de bewoners hiervan last ondervinden.
Bij dit soort passief toezicht zijn er dus geen actieve controletoestellen, zoals camera’s. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van onrechtstreekse metingen. Onderstaande voorbeelden maken dit duidelijk.
Aanwezigheidsmelders
Aanwezigheidsmelders zijn het perfecte hulpmiddel voor een passieve controle. Deze sensoren worden gebruikt voor de automatische verlichting, maar laten ook toe om bepaalde noodsituaties te identificeren. Denk bijvoorbeeld aan een bewoner die doorgaans rond 8u ‘s ochtends opstaat. Indien er om 9u nog geen beweging werd gedetecteerd, kan er een melding verzonden worden naar familieleden of zorgverleners.
Indien er gedurende lange tijd beweging is in slechts één ruimte, kan dit wijzen op een valpartij – opnieuw een situatie waarin aanwezigheidsmelders hun nut tonen.
Deur- en raamcontacten
Passief toezicht kan ook via raam- en deurcontacten. Laat bijvoorbeeld een melding sturen wanneer ‘s avonds enkele ramen nog openstaan.
Mensen met dementie krijgen te maken met geheugenstoornissen die steeds ernstiger worden, met veranderingen in hun gedrag. Ze zijn daardoor ‘s nachts vaak onrustig. Sommige dementerende bewoners gaan zelfs ‘s nachts ‘dwalen’ en verlaten de woning zonder reden. Dat is natuurlijk niet veilig. Via deurcontacten worden contactpersonen snel op de hoogte gebracht zodat ze tijdig kunnen ingrijpen.
Toegang vanop afstand
Zorgwoning systemen zoals Loxone laten een bediening vanop afstand toe. Familieleden kunnen dus via hun app bepaalde toestellen bedienen, bijvoorbeeld een elektrisch kookvuur uitschakelen dat de bewoners lieten aanstaan.
Statistieken
Tenslotte helpen statistieken bij een passief toezicht in een levensloopbestendige woningen. Je kan van allerlei zaken statistieken opslaan, bijvoorbeeld:
- In welke kamers beweging werd geregistreerd
- Hoe lang de televisie opstond
- Welke ramen open/gesloten zijn
- Het aantal toiletbezoeken
- De uren waarop men opstaat
- …
Deze gegevens zijn handig om levenspatronen in kaart te brengen. Zijn er bepaalde afwijkingen, zoals een veranderend slaapritme, dan kunnen zorgverleners de bewoners hierop aanspreken.