Automatische verlichting is een must-have in een levensbestendige woning

Inhoudsopgave:

In een zorgwoning draait alles rond comfort. Aangepaste verlichting draagt hier ook aan bij. Vooral wanneer de aan- en uitschakeling geautomatiseerd wordt.

Valpreventie met automatische verlichting

Elke dag wandelen we tientallen keren naar een lichtschakelaar tegen de muur en terug. Voor mensen die slecht te been zijn, zijn deze verplaatsingen niet zonder gevaar. Want er is altijd een kans op valpartijen.

In dat opzicht zorgt automatische verlichting voor meer veiligheid. Er zijn immers geen onnodige verplaatsingen.

Wanneer de bewoner een kamer binnenkomt, gaat het licht automatisch aan. En in lege kamers wordt alles uitgeschakeld om energie te besparen.

Deze automatische verlichting is ook erg handig wanneer men ‘s nachts naar het toilet gaat. Gedimde lampen verlichten de weg en voorkomen valpartijen, terwijl de lage lichtsterkte ervoor zorgt dat men nadien sneller in slaap valt.

Altijd onder controle

In een smart home automatiseren we de verlichting op basis van diverse inputs, zoals de aanwezigheid van personen, een tijdstip of de activatie van een toestel (bv. de televisie). Maar de bewoners hebben steeds controle over de gekozen lichtstemming via een drukknop tegen de muur of een afstandsbediening.

Licht beïnvloedt het welzijn van ouderen

Wist je al dat licht het welzijn van ouderen beïnvloedt?

Naarmate we ouder worden, nemen onze oogprestaties af. Zowel de lens als het hoornvlies worden donkerder en de pupillen verkleinen. Hierdoor hebben ouderen nood aan meer licht, diffuus licht en witter licht.

Een slimme zorgwoning is uitgerust met dynamische verlichting. De lichtsterkte en lichtkleur zijn afgestemd op het tijdstip van de dag en de hoeveelheid natuurlijk licht die de woning binnenkomt. Dit heeft een positieve invloed op de biologische klok van ouderen. Ze genieten van een beter slaap-waakritme en zijn minder gedesoriënteerd.

Bijkomende functies

Er valt nog veel meer te vertellen over de verlichting in een zorgwoning. De lampen dienen ook om visuele boodschappen te verspreiden – ideaal als geheugensteuntje of voor slechthorende bewoners. Enkele voorbeelden:

  • Lichten laten knipperen wanneer er iemand aanbelt
  • Lampen blauw kleuren als het tijd is om medicatie te nemen
  • Rode, knipperende lampen in geval van brand
  • Slaapkamerverlichting gebruiken als lichtwekker
Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: