Audiovisuele boodschappen voor zorgwoningen

Inhoudsopgave:

Een intelligente zorgwoning is uitgerust met allerlei slimme functies, zoals automatische verlichting en een systeem voor valpreventie. Nog een interessante mogelijkheid is de integratie van akoestische en visuele boodschappen. Die zorgen voor meer comfort en veiligheid.

Ideaal voor slechthorende of dementerende bewoners

Akoestische en visuele boodschappen zijn een meerwaarde in elke zorgwoning, omdat ze voor meer comfort zorgen.

Slechthorende bewoners worden met allerlei uitdagingen geconfronteerd. Ze horen bijvoorbeeld niet wanneer er iemand aan de voordeur staat en aanbelt, of wanneer een kooktimer afgaat. Visuele boodschappen vormen dan een oplossing.

Ook dementerende bewoners zijn gebaat met visuele of akoestische herinneringen, bijvoorbeeld om medicijnen in te nemen.

Voorbeelden van licht- en audioboodschappen

Audiomeldingen en visuele boodschappen kan je op tientallen manieren gebruiken in een zorgwoning. Wij zetten enkele voorbeelden op een rijtje:

  • Flikkerende verlichting in combinatie met de deurbel
  • Spraakbericht wanneer er ‘s avonds nog ramen openstaan
  • Blauw licht als de telefoon rinkelt
  • Rood licht in geval van brand
  • Text-to-speech boodschappen van zorgverleners

Benodigde componenten

Voor de realisatie van audiovisuele boodschappen in een zorgwoning zijn enkele smart home componenten nodig. Eerst en vooral een centrale controller (zoals de Loxone Miniserver) om alle inputs te verwerken en om te zetten in de correcte outputs. Daarnaast moet de woning uitgerust zijn met dimbare RGBW-lampen en een multiroom audiosysteem.

De integratie van deze componenten is mogelijk in zowel nieuwbouwprojecten als bestaande woningen. Je kan dus van elk gebouw een slimme zorgwoning maken.

Multi-inzetbaar

Het voordeel van een slimme zorgwoning is dat je de componenten voor audiovisuele boodschappen makkelijk hergebruikt voor andere functies. Bijvoorbeeld het instellen van lichtstemmingen voor diverse activiteiten of achtergrondmuziek via de luidsprekers afspelen om het gevoel van eenzaamheid tegen te gaan. Het is dus één investering die meermaals rendeert.Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier:NaamE-mailBerichtVerzenden

Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: