Wist je dat 5% van de mannen te maken krijgt met dementie? Voor vrouwen is dit zelfs 8%. Voornamelijk ouderen krijgen te maken met deze aandoening, hoewel er ook verschillende vormen van jongdementie bestaan (bv. de Ziekte van Alzheimer).
Wie te maken heeft met dementie, heeft het soms moeilijk om zelfstandig thuis te wonen. Gelukkig kan zorgdomotica een oplossing bieden.
Uitdagingen van leven met dementie
Deze ziekte heeft allerlei symptomen, zoals:
- Vergeetachtigheid
- Taalproblemen
- Slecht beoordelingsvermogen
- Onrust
- Visuele problemen
- …
Bovenstaande symptomen hebben een grote impact op het leven van de persoon. Alledaagse handelingen worden veel moeilijker, en soms zelfs onmogelijk. Dat is een van de redenen waarom veel ouderen met dementie naar een zorginstelling gaan. Maar dat hoeft niet de enige oplossing te zijn. Zorgdomotica kan de levenskwaliteit van (jong)dementerenden verbeteren en hen toelaten om langer zelfstandig thuis te wonen.
Waarom langer thuis wonen met dementie?
Wie te maken krijgt met de Ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie, heeft vaak deugd om zo lang mogelijk thuis te blijven. Want dat is een bekende omgeving. De verhuis naar een zorginstelling kan erg stressvol zijn en voor ongewenste effecten zorgen.
Domotica oplossingen voor personen met dementie
De technologie staat niet stil. Tegenwoordig zijn er verschillende oplossingen voor wie lijdt aan dementie:
Geheugensteuntje
Zorgdomotica is inzetbaar als geheugensteuntje. Laat bijvoorbeeld de verlichting blauw knipperen wanneer het tijd is om medicijnen te nemen. Daarnaast worden allerlei taken automatisch uitgevoerd, denk bijvoorbeeld aan het neerlaten van zonwering, zodat die nooit vergeten worden.
Passieve controle
De slimme zorgwoning maakt gebruik van onrechtstreekse metingen om de bewoner(s) te controleren, bijvoorbeeld via raam- en deurcontacten, aanwezigheidsmelders en slimme stopcontacten. Deze passieve controle garandeert dat de privacy van de bewoner in ere blijft.
Leefstijlmonitoring
Leefstijlmonitoring legt de leefgewoonten vast van alleenwonende mensen. Via allerhande statistieken kan men patronen ontdekken en zorgwekkende afwijkingen aanpakken.
Noodknop
Een noodknop zorgt voor gemoedsrust. Dat kan een horloge zijn met een zorgalarm, maar evengoed een knop tegen de muur die zorgverleners en/of familieleden op de hoogte brengt in geval van nood.