De wetgeving omtrent zorgwoningen in Nederland; wat je moet weten

Inhoudsopgave:

Wil je als mantelzorger een zorgwoning inrichten in je eigen huis, bijvoorbeeld voor je hoogbejaarde ouders of een familielid met een handicap? Dan moet die wel aan enkele voorwaarden voldoen. In dit artikel gaan we dieper in op de Nederlandse wetgeving omtrent mantelzorgwoningen.

Heb ik een bouwvergunning nodig?

Goed nieuws, want je hebt geen omgevingsvergunning (bouwvergunning) nodig voor de bouw van een zorgwoning op je eigen terrein.

De regels zijn sterk vereenvoudigd, vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. Contacteer je gemeente voor meer informatie.

Opgelet: dat je geen vergunning nodig hebt, wil niet zeggen dat er geen andere regels zijn. De zorgwoning moet bijvoorbeeld voldoen aan de regels van het Bouwbesluit inzake veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.

Uitzonderingen

Wil je een zorgwoning bouwen in een rijksbeschermd stadsgezicht? Dan heb je waarschijnlijk wel een omgevingsvergunning nodig voordat je met de bouwwerken mag starten.

Beëindiging mantelzorg

Bij een beëindiging van de mantelzorg mag het bouwwerk niet meer gebruikt worden als woning. Je moet het gebouw niet afbreken, maar je moet wel bijvoorbeeld de badkamer en keuken verwijderen.

Meer info

Kijk op rijksoverheid.nl voor meer info omtrent de regels die gelden voor de bouw van een zorgwoning.

Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: