Garage ombouwen tot zorgwoning

Inhoudsopgave:

Heel wat mantelzorgers die hun ouders thuis willen opvangen, moeten hiervoor een extra woonruimte creëren. De garage is hiervoor perfect geschikt.

Waarom de garage als zorgwoning gebruiken?

Een eerste reden om een garage te verbouwen tot mantelzorgwoning is de kostprijs. Het is veel goedkoper dan de bouw van een nieuwe zorgunit of de aankoop van een prefab exemplaar. Met een handvol (kleine) ingrepen is deze ruimte meteen klaar voor gebruik.

Daarnaast is bij veel woningen de garage een ‘verloren’ ruimte. Vooral wanneer de bewoners geen auto meer hebben of die nauwelijks gebruiken. Bovendien mag een auto gerust buiten blijven staan.

Voordat je start

Hieronder nog enkele aandachtspunten voordat je met de werkzaamheden start:

  • Vraag even bij je gemeente na of je een vergunning nodig hebt om van je garage een zorgwoning te maken.
  • Maak op voorhand een goed plan. Duid hierop alle stopcontacten, binnendeuren, ramen… aan.
  • Controleer de capaciteit van je elektrische installatie en verwarmingsketel.

Wat je zeker moet aanpassen

Isolatie

De kans is groot dat de garage niet of onvoldoende geïsoleerd is. Om de verwarmingskosten onder controle te houden, raden we aan om een extra isolatielaag in de muren en het plafond te voorzien. Dat kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant van de muren.

Technieken

Elektriciteit, watertoevoeren, waterafvoeren en een binnenriolering mogen niet ontbreken. De watertoevoer is nodig voor de sanitaire voorzieningen (toilet, douche, bad…) en eventueel een keukentje. De elektriciteit voedt de verlichting en stopcontacten, maar kan ook gebruikt worden voor de verwarming (denk aan IR-verwarming of een aircoheater). Een klein pelletkacheltje kan natuurlijk ook.

Tip: leg eventueel zonnepanelen op het dak van de garage om het stroomverbruik op te vangen.

Licht

De meeste garages krijgen weinig natuurlijk licht. Maar in een zorgwoning is zonlicht erg belangrijk. Daarom raden we aan om extra ramen te plaatsen. Je kan ook de garagepoort vervangen door een groot schuifraam, of een gesloten garagedeur door eentje in glas. Als je nog meer zonlicht wil, zijn dakramen een oplossing.

Binnenafwerking

Natuurlijk verdient de binnenafwerking aandacht. Maak het binnen gezellig met een mooie vloer in tegels, parket, laminaat of vinyl. De muren kan je afwerken met kalkpleister of gipskarton platen. Dit gipskarton kan ook op het plafond.

Maak van je garage een slimme zorgwoning

De ombouw van een garage naar een zorgwoning vraagt een paar drastische ingrepen. Dus waarom zou je er niet meteen een slimme zorgwoning van maken? Met een oplossing als Loxone is dus super eenvoudig. Er zijn verschillende draadloze componenten die je in de zorgwoning garage kan integreren. Op deze manier genieten bewoners van meer comfort en veiligheid, bijvoorbeeld:

  • Automatische verwarmingsregeling en lichtsturing
  • Audiovisuele boodschappen als herinnering of bij bepaalde gebeurtenissen (bv. wanneer er iemand aanbelt)
  • Passieve controle en levensstijl monitoring
  • Alarmknop in geval van nood (bv. paniekknop of automatische detectie bij een valpartij)
Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: