Een automatische deuropener als hulpmiddel voor senioren

Inhoudsopgave:

Een automatische of elektrische deuropener is een toestel dat een buiten- of binnendeur automatisch opent of sluit.

De werking is eigenlijk vrij eenvoudig. Enerzijds is er de motor die boven de deur wordt bevestigd. Deze motor wordt met het deurblad verbonden via een beweegbare arm. Die zal de deur opentrekken of dichtduwen.

Doorgaans wordt een automatische deuropener gecombineerd met een elektrisch deurslot. Zo kan de bewoner vanop afstand de deur openen, sluiten en vergrendelen. Handig voor senioren die slecht te been zijn.

Wat zijn de voordelen?

Comfort is het grootste voordeel van een automatische deuropener. De bewoner hoeft niet recht te staan om iemand binnen te laten. Voor mensen met een beperkte mobiliteit is het dus een erg handig hulpmiddel.

Deze elektrische deuropener zal er ook voor zorgen dat alle toegangen netjes gesloten zijn. Op deze manier wordt er geen openstaande deur vergeten. Dat verhoogt de veiligheid in de woning (en verlaagt de stookkosten).

Aandachtspunten voor een elektrische deuropener

  • De motor heeft stroom nodig. In veel gevallen zal je dus een bijkomend stopcontact moeten voorzien.
  • Kies een model met een noodstroomvoorziening. Zo kan je de deur openen en sluiten in geval van nood.
  • Houd rekening met de draairichting tijdens de installatie.

Wat kost het?

De prijs van een automatische deuropener verschilt van model tot model. Reken op een gemiddelde prijs van €2.000, inclusief installatie. Een goede tip: vraag altijd meerdere offertes op om prijzen te vergelijken.

Integratie in je smart home

Een elektrische deuropener is perfect te integreren in een slimme zorgwoning. Dat laat allerlei nuttig functies toe. Laat bijvoorbeeld alle deuren automatisch sluiten wanneer men de nachtmodus activeert. Of maak vluchtwegen vrij in geval van brand. Je kan de elektrische deuropener ook koppelen aan een drukknop tegen de muur, zodat men met een dubbeltik de voordeur opent indien er iemand aanbelt.

Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: